Η ΑΓΡΙΑ ΠΑΝΙΔΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ......





ΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΟΥ ΧΟΛΟΜΩΝΤΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ!!!






     Αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν τη Χαλκιδική καθαρά καλοκαιρινό προορισμό. Ωστόσο μαγευτική είναι και η ορεινή Χαλκιδική, ειδικά όταν κάνουν την εμφάνιση τους τα χιόνια και οι θερμοκρασίες αγγίζουν το μηδέν, ο Χολομώντας (βουνό της Χαλκιδικής – κοντά στον Πολύγυρο)  δεσπόζει υπερήφανος με την πλούσια βλάστηση του να τον ομορφαίνει ακόμα περισσότερο. Αυτός ο ιδιαίτερος τόπος λοιπόν αποτελεί καταφύγιο για αρκετά ζώα.  
  Τα ζώα της περιοχής ανήκουν στην άγρια πανίδα. Όταν λέμε άγρια πανίδα εννοούμε τα ζώα που ζουν ελεύθερα στο φυσικό τους περιβάλλον και τρέφονται κυνηγώντας, δεν τα ταΐζει ο άνθρωπος αλλά ούτε ζουν περιορισμένα σε μια μικρή έκταση. Όμως δυστυχώς ο άνθρωπος και οι ιδιαίτερες συνήθειες του καθώς και ο σύγχρονος τρόπος ζωής του επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή και την εξέλιξη αυτών των ειδών που πολλές φορές κινδυνεύουν να αφανιστούν.
 
  Στην Ελλάδα, από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα θεσπίστηκαν οι πρώτοι νόμοι για την ίδρυση προστατευόμενων περιοχών. Πιο συγκεκριμένα στην περιοχή μας, στη Χαλκιδική, υπάρχουν τρία καταφύγια άγριας ζωής. Σε αυτές τις περιοχές απαγορεύεται αυστηρά το κυνήγι των απειλούμενων ειδών. Επιπλέον σε αυτές τις περιοχές απαγορεύεται η ανθρώπινη επέμβαση στο περιβάλλον έτσι ώστε να μην επηρεαστεί ο φυσικός τρόπος ζωής των ζώων.  Αυτές οι περιοχές είναι το Κρυονέρι- Καλογερικό, που έχει έκταση 28.000 στρέμματα, η Μπροστόμνιτσα, έκτασης 24.000 στρεμμάτων και οι Σκουριές- Καστέλι- Κάκκαβος, έκτασης 35.000 στρεμμάτων .


 Στο νομό Χαλκιδικής υπάρχουν 40 είδη θηλαστικών και 160 είδη πουλιών. Συγκεκριμένα στην περιοχή ζουν ζαρκάδια, αγριογούρουνα, αλεπούδες, λαγοί, κουνάβια, νυφίτσες, σκίουροι, τσακάλια, λύκοι, βίδρες και άλλα πολλά είδη. Τα περισσότερα από τα θηλαστικά αυτά ζητούν την απόλυτη προστασία του ανθρώπου. Απ’ αυτά κινδυνεύουν το τσακάλι, η βίδρα, ο λύκος και το ζαρκάδι.


Αξ  ίζει εδώ να σημειώσουμε ότι η βίδρα, είναι ένα από τα πιο σπάνια θηλαστικά της Ευρώπης και ζει στις πλαγιές του Κακκάβου, που καλύπτονται από δάση όπου ρέει ασταμάτητα νερό. Το συγκεκριμένο θηλαστικό τρέφεται μόνο με ψάρια. Τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, έχει εξαφανιστεί και αυτό οφείλεται κυρίως στη μεγάλη μόλυνση των υδάτων (ποταμιών και λιμνών).
  Ως προς τα πτηνά, τα κυριότερα είδη που συναντούνται στην περιοχή είναι ο χρυσαετός, ο μαυροπελαργός, ο μπούφος, ο φιδαετός, ο πετρίτης, ο σταυραετός, ο ασπροπάρης και η σταχτοτσικλιτάρα. Δυστυχώς, τέσσερα είδη πτηνών ανήκουν στην κατηγορία των παγκοσμίως απειλούμενων ειδών. Αυτά είναι ο διπλομπεκάτσινο, η βαλτόπαπια, το κιρκινέζι και ο στεπόκιρκος.
  Σχετικά με  τα αμφίβια και τα ερπετά, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι  είναι τα πιο απειλούμενα είδη στον πλανήτη. Όμως , στη Χαλκιδική συναντώνται 12 από τα 22 είδη αμφιβίων, ποσοστό που μπορεί να θεωρηθεί αρκετά μεγάλο. Αυτά μπορούν να διακριθούν σ’ εκείνα που έχουν ουρά, όπως οι σαλαμάνδρες και τρίτωνες και σ’ αυτά που δεν έχουν ουρά, όπως οι βάτραχοι και οι φρύνοι. Επίσης, υπάρχουν 28 είδη ερπετών (χελώνες, ερπετά και σαύρες). Από τα ερπετά απειλείται ιδιαίτερα η μεσογειακή χελώνα.
  Τέλος, υπάρχουν και τα χερσαία ασπόνδυλα, όπως τα έντομα, τα σκαθάρια, οι αράχνες, τα σαλιγκάρια, τα τριζόνια, τα αλογάκια της Παναγίας και οι πεταλούδες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ασυνήθιστου είδους, που συναντά κάποιος, είναι το είδος της πεταλούδας «πίριθους», με εντυπωσιακό γαλάζιο χρωματισμό.
  Δυστυχώς παραμένει μεγάλο το ποσοστό των ανθρώπων που δεν υπακούει στους νόμους και δε σέβεται τις προστατευόμενες περιοχές. Είναι λογικό και αναμενόμενο τέτοιου είδους συμπεριφορές γρήγορα να οδηγήσουν σε καταστροφικά αποτελέσματα. .