https://www.slideshare.net/kostas165/ss-12809741 Πώς θα χαρακτήριζες τον αρχηγό - βασιλιά Λεωνίδα, μετά τη μεγάλη απόφαση που πήρε να παραμείνει στο στενό των Θερμοπυλών γνωρίζοντας ότι οι 300 Σπαρτιάτες δε θα μπορούσαν να νικήσουν τους χιλιάδες Πέρσες; ΓΡΑΨΕ ΣΤΟ ΠΡΟΧΕΙΡΟ ΤΕΤΡΑΔΙΟ ΣΟΥ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΟΥ |
ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΣΤΗΝ ΣΠΑΡΤΗ. ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΦΑΛΗΡΕΑ....
Στα 1969, στη Σπάρτη, μπροστά από το δημοτικό στάδιο, στο τέρμα της οδού Κ. Παλαιολόγου, στήθηκε μεγαλειώδες άγαλμα του βασιλιά της Σπάρτης Λεωνίδα. Μέχρι τότε η νέα Σπάρτη, 135 χρόνια από την ίδρυσή της με διάταγμα του Όθωνα (1834), δεν είχε αξιωθεί να τοποθετήσει ένα άγαλμα (έστω κι έναν ανδριάντα) του Λεωνίδα, του βασιλιά της αρχαίας Σπάρτης, που τη δόξασε στον κόσμο και στους αιώνες με την ηρωική θυσία του στις Θερμοπύλες 480 πΧ.
Το μεγαλειώδες κι επιβλητικό αυτό ορειχάλκινο άγαλμα του Λεωνίδα το φιλοτέχνησε ο έλληνας γλύπτης Βάσος Φαληρέας (1905 – 1979), ο οποίος υπήρξε από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της ακαδημαϊκής σχολής γλυπτών στην Ελλάδα κατά τον 20ό αιώνα.
Ο Βάσος Φαληρέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1905 με καταγωγή από την Καρδαμύλη της Μάνης. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) της Αθήνας με δασκάλους τους διάσημους καθηγητές της σχολής Γεώργιο Ιακωβίδη και Θωμά Θωμόπουλο.
Στη Διεθνή Έκθεση των Παρισίων, το 1937, ο Φαληρέας κέρδισε το χρυσό μετάλλιο για το έργο του «Γαλήνη» (1936), καθώς και αργυρά μετάλλια για τα έργα «Γυμνό» και «Κεφαλή».
Την ίδια χρονιά της βράβευσής του στην Έκθεση των Παρισίων, ο Φαληρέας τιμήθηκε με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Γεωργίου Α’. Υπήρξε μέλος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών στο Παρίσι, ενώ το 1976 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Έχει φιλοτεχνήσει μνημεία και ηρώα, όπως «Το Άγαλμα της Προμάχου Αθηνάς» (1951) στο Πεδίον του Άρεως στην Αθήνα, σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Φαίδωνα Κυδωνιάτη. Άλλα μεγαλεπήβολα έργα του είναι επίσης το «Μνημείο του Λεωνίδα» στις Θερμοπύλες (1955) και το «Ηρώον των Μπιζενομάχων» (1926).
Στο έργο του συγκαταλέγεται μεγάλος αριθμός από προτομές και ανδριάντες. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται η γλυπτική απεικόνιση βασιλέων, πολιτικών και στρατιωτικών, ποιητών και άλλων προσωπικοτήτων.
Ο Φαληρέας επιδόθηκε επίσης στη χάραξη μεταλλίων και νομισμάτων.
Το Άγαλμα του Λεωνίδα στη Σπάρτη, το θαυμάσιο αυτό έργο του Φαληρέα, αποτελεί από το 1969 έως και σήμερα (αλλά θα αποτελεί και στο μακρινό μέλλον) το κορυφαίο αξιοθέατο της νέας Σπάρτης, ένα μνημείο μπροστά στο οποίο στέκονται με δέος και θαυμασμό οι επισκέπτες της πόλης, αναπολώντας την ιστορία και τα κατορθώματα Ηρώων που είχαν βάλει την πατρίδα πάνω από τη ζωή τους.