ΘΕΟΓΟΝΙΑ





Η Θεογονία είναι ένα μεγάλο ποίημα του  ιστορικού Ησίοδου. Στο ποίημα αυτό ο Ησίοδος αναφέρεται στην καταγωγή των Θεών της ελληνικής μυθολογίας και στο πως αυτοί γεννήθηκαν. Ακόμη ο Ησίοδος μιλά για το Χάος  το οποίο γέννησε την πρώτη θεΪκή Τριάδα. Στην Τριάδα αυτή ανήκουν η Γη (Γαία), ο Τάρταρος  (συμβολίζει το χρόνο και το θάνατο) και ο Έρωτας (που συμβολίζει τη δημιουργία). Επιπλέον μέσα από το Χάος ξεπήδησε το Έρεβος και η Νύχτα.  Από την ένωση της Νύχτας με το Έρεβος γεννήθηκαν ο Αιθέρας και η Ημέρα. Έπειτα η Γη γέννησε τον Ουρανό, τα Όρη (βουνά) και τον Πόντο.  Και τέλος μετά την ένωση της Γης και του Ουρανού γεννήθηκαν οι 12 Τιτάνες, 3 Κύκλωπες και 3 Εκατόγχειρες.
Τέλος δύο από τους Τιτάνες ο Κρόνος και η Ρέα γέννησαν την Εστία, τη Δήμητρα, την Ήρα, τον Άδη και τον Ποσειδώνα. Ο Κρόνος έτρωγε τα παιδιά του.  Όταν η Ρέα γέννησε τον Δία τον άφησε στην Κρήτη για να μεγαλώσει και ξεγέλασε τον Κρόνο με μια πέτρα. Όταν ο Δίας μεγάλωσε, μαζί με τους άλλους θεούς πολέμησε τους Τιτάνες στην Τιτανομαχία.
Το συγκεκριμένο ποίημα του Ησίοδου λέγεται ότι γράφτηκε μετά τα έπη του Ομήρου (την Ιλιάδα και την Οδύσσεια). Τέλος στο ποίημα αυτό βρέθηκαν οι σημαντικότερες πληροφορίες σχετικά με την ελληνική μυθολογία.