ΕΘΙΜΑ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!!!!


ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΕΘΙΜΑ

  Ένα μήνα πριν το Πάσχα μαζεύουμε αυγά από τις κοτούλες μας και μόλις έρχεται το Πάσχα πηγαίνουμε στα σπίτια μας και βάφουμε τα αυγά. Οι πιο πολύ τα βάφουν κόκκινα σαν το αίμα του Χριστού. Αντίθετα άλλοι άνθρωποι τα βάφουν χρωματιστά. Επίσης άλλοι μαζεύουν φύλλα από δέντρα και ετοιμάζουν το χρώμα το κόκκινο και μετά τα βάζουν μέσα σε μια κάλτσα για να μη φύγει το φύλλο και τα βάφουν, βουτώντας τα στην κατσαρόλα με το χρώμα. Μετά τα βγάζουν κατακόκκινα από την κατσαρόλα και τα αφήνουν στα στεγνώσουν.

  Κάθε χρόνο το Πάσχα οι γυναίκες στολίζουν τον Επιτάφιο. Παίρνουν λουλούδια από τα ανθοπωλεία. Αντίθετα τα παλιότερα χρόνια πήγαιναν και μάζευαν λουλούδια μόνες τους. Στολίζουν τον επιτάφιο τα μεσάνυχτα εώς τις 5 τα ξημερώματα στην εκκλησία μας. Μετά γίνεται το πέρασμα του επιταφίου και όλοι τον ακολουθούμε ενώ κρατάμε στα χέρια μας κεριά. Φτάνουμε μέχρι τα μνήματα και ανάβουμε κεριά στους τάφους. Επίσης σε άλλες περιοχές στολίζουν τον επιτάφιο με διάφορα άλλα πράγματα ή σύμβολα εκτός από λουλούδια. Ενώ κάνουν μόνο το γύρο της εκκλησιάς και δε γυρίζουν σε όλο το χωριό.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ Λ. – ΙΩΑΝΝΑ Ρ.

ΕΘΙΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

  Στη Γαλλία, τα Χριστούγεννα κάθε σπίτι έχει μια φάτνη που παίζει κεντρικό ρόλο στις γιορτές των Χριστουγέννων. Η φάτνη περιλαμβάνει πήλινα αγάλματα που ονομάζονται <<μικροί Άγιοι>> και κατασκευάζονται στη Νότια Γαλλία.

  Ακόμα ένα έθιμο είναι <<το άναμμα του κορμού>>. Όπου ανάβουν ένα κούτσουρο την παραμονή των Χριστουγέννων. Λένε ότι εάν μείνει αναμμένο αυτό το ξύλο για όλες τις γιορτές τότε η χρονιά θα είναι καλή και τυχερή για όλους.

  Σε μια άλλη πόλη της Γαλλίας , τη Δευτέρα του Πάσχα, το  μεσημέρι φτιάχνουν μια τεράστια ομελέτα από 5.000 αυγά ώστε να ταϊστούν 1.000 άτομα.

ΣΤΑΘΗΣ Ζ.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΕΘΙΜΟ

ΑΓΙΟΣ ΜΑΡΤΙΝΟΣ

  Κάθε χρόνο στις 11 Νοεμβρίου στη Γερμανία γιορτάζουν τον Άγιο Μαρτίνο. Ο Άγιος Μαρτίνος ήταν Ρωμαίος στρατιώτης που μοιραζόταν όλα του τα υπάρχοντα με τους φτωχούς.

  Το νόημα της γιορτής είναι να καταλάβουν τα παιδιά τη σημασία του να μοιράζεσαι και να προσφέρεις χωρίς να περιμένεις  αντάλλαγμα.

  Ένα μήνα πριν τη γιορτή τα παιδιά ετοιμάζουν στο σχολείο πολύχρωμα χάρτινα φαναράκια. Στις 11 Νοεμβρίου τα παιδιά μαζεύονται σε μια πλατεία της πόλης ακολουθώντας ένα μεταμφιεσμένο Ρωμαίο στρατιώτη καβαλάρη και εκεί ανάβουνε μια μεγάλη φωτιά.

  Μετά χωρίζονται σε ομάδες 4-5 παιδιών και πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και λένε διάφορα τραγούδια της γιορτής. Οι νοικοκύρηδες δίνουν γλυκά και φρούτα στα παιδιά σαν κέρασμα. Αυτό το έθιμο μοιάζει με τα δικά μας κάλαντα.

ΜΑΡΙΟΣ Α. – ΘΑΝΑΣΗΣΗ Ζ.

ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

  Στη Ρουμανία την πρωτοχρονιά τα παιδιά μοιράζουν ευχές, αγγίζοντας ελαφρά στην πλάτη, τους αγαπημένους τους με τη Σόκορβα: είναι ένα κλαδί στολισμένο με χρωματιστά χάρτινα λουλούδια. Ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς στη Ρουμανία έχει έντονο παραδοσιακό άρωμα. Οι Ρουμάνοι υποδέχονται το νέο έτος με τη διατήρηση διάφορων εθίμων, τα οποία μεταδίδουν στις μελλοντικές γενιές. Οι περισσότερες από τις παραδόσεις συνδέονται με την καλή τύχη, με αφορμή την έλευση της νέας καινούριας χρονιάς.

  Τα παιδιά πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι λέγοντας τα κάλαντα και απαγγέλλοντας ποιήματα και μύθους καθ΄όλη τη διάρκεια της Χριστουγεννιάτικης περιόδου. Ο αρχηγός κουβαλά ένα μεγάλο ξύλινο αστέρι τυλιγμένο σε γυαλιστερό χαρτί διακοσμημένο με καμπανούλες και χρωματιστή κορδέλα. Η εικόνα της αγίας οικογένειες τοποθετείται στο κέντρο του αστεριού και όλο μαζί τοποθετείται σε ξύλινο κοντάρι.

  Στη Ρουμανία την Πρωτοχρονιά τα παιδιά συνθέτουν τη <<Σόρκοβα>>, ένα μπουκέτο από κλαδί, το οποίο στολίζεται με χρωματιστά χάρτινα λουλούδια, γι α να ευχηθούν ευτυχία το νέο έτος ενώ αγγίζουν μ΄αυτό τους ενήλικες, για να έχουν υγεία. Παραδοσιακά το μπουκέτο <<Σόρκοβα>> φτιάχνοταν από ένα ή περισσότερα κλαδιά οπωροφόρων δένδρων . Τα οποία τοποθετούνταν σε ζεστό μέρος στις 30 Νοεμβρίου του Αγίου Ανδρέα, ώστε να βγάλουν μπουμπούκια και να ανθίσουν έως την Πρωτοχρονιά. Στα παιδιά προσφέρονται ως αντάλλαγμα για τις ευχές κεράσματα, κέικ, μπισκότα, γλυκά και χρήματα. Το πρωί της ημέρας του νέου έτους, ορισμένες ορθόδοξες οικογένειες πετούν κέρματα στο νερό, καθώς έτσι πιστεύουν πως θα έχουν καλοτυχία όλη τη χρονιά.

  Τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου, οι αγρότες κάνουν πρόγνωση καιρού της χρονιάς που έρχεται , χρησιμοποιώντας μεγάλες φλούδες κρεμμυδιού. Ξεφλουδίζουν τα κρεμμύδια, ακολουθώντας τη σειρά των μηνών ενός έτους και βάζουν αλάτι σε κάθε φλούδα. Την Πρωτοχρονιά, ένα άτομο με ικανότητες στη μαγική τέχνη κα τη μαντεία ελέγχει το επίπεδο υγρασίας στο αλάτι που έχει λιώσει στις φλούδες του κρεμμυδιού και έτσι λέγεται πως μπορεί να μάθει τις κλιματικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τη νέα χρονιά.

  Ένα άλλο έθιμο  είναι το Βέργκελ που αφορά αποκλειστικά ανύπανδρους νεαρούς ανθρώπους  και τους γονείς τους. Εκείνος που ακολουθεί το έθιμο θέλει να μάθει τι το επιφυλάσσει το μέλλον και τι είδους σύντροφο θα συναντήσει τη νέα χρονιά.

  Σύμφωνα με άλλο έθιμο η νέα χρονιά θα είναι ηλιόλουστη και θα φέρει πλούσια σοδειά στην οικογένεια, αν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, μέχρι τα ξημερώματα μείνει μια λάμπα ανοιχτή για να φωτίζει.

  Την πρωτοχρονιά αναβιώνουν επίσης, έθιμα και δρώμενα που συνδέονται με την λατρεία του Ήλιου, όπως το παιχνίδι της αρκούδας και το παιχνίδι με τις μάσκες, τα οποία συνδυάζουν μουσική και χορό.

  Ξεχωριστή θέση στη Ρουμάνικη παράδοση έχει και το βάψιμο των αυγών, ανήμερα τη Μεγάλη Πέμπτη. Το βράδυ της ίδιας μέρας οι νοικοκυρές παίρνουν ένα από τα βαμμένα αυγά στην εκκλησιά για να το διαβάσει ο παπάς μαζί με τα 12 Ευαγγέλια.

Καλή Π.