Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ Ο ΙΟΡΔΑΝΙΤΗΣ
Ο Όσιος Γεράσιμος ο Ιορδανίτης γεννήθηκε στη Λυκία τον 5ο αιώνα μ.Χ. από ευσεβείς και ταπεινούς γονείς. Σε νεαρή ηλικία παρασύρθηκε από έναν ψευδοπατριάρχη και από μια σκληρή βασίλισσα και δεν ακολουθούσε πια το δρόμο του Θεού και πήρε μέρος σε σκληρές σκηνές όπου τιμωρούνταν οι Χριστιανοί.
Γρήγορα όμως ο Όσιος Γεράσιμος κατάλαβε το λάθος του, επειδή ήταν άνθρωπος με καλή ψυχή και βαθιά μέσα του είχε το Θεό. Είχε την καλή συνήθεια να επισκέπτεται και να συμβουλεύεται για πνευματικά αγιασμένους ανθρώπους. Από ένα μοναχό που ονομαζόταν Ευθύμιος, πείστηκε και ασκήτευσε στην έρημο του Ρουβά, διδάχθηκε την αλήθεια και για τις δύο φύσεις του Χριστού, κατάλαβε το λάθος του και επέστρεψε και πάλι στην Εκκλησία.
Στη συνέχεια έγινε μοναχός στην έρημο του Ιορδάνου, όπου ασκήθηκε στην ησυχία. Αργότερα, όταν συγκεντρώθηκαν γύρω του πολλοί μοναχοί, οι οποίοι ζητούσαν την φωτισμένη καθοδήγησή του, ίδρυσε ένα μοναστήρι.
Ο Όσιος Γεράσιμος ήταν αυστηρός, αλλά μόνο στον εαυτό του. Στους άλλους ήταν φιλεύσπλαχνος και επιεικής. Έτρωγε λίγο, όσο χρειαζόταν για να συντηρείται στη ζωή, και κοιμόταν επίσης πολύ λίγο. Μάλιστα δίδασκε ότι όποιος θέλει να ζήσει περισσότερο πρέπει να κοιμάται λιγότερο, διότι ο πολύς ύπνος κάνει το σώμα τρυφηλό και άρα ανίσχυρο στους κόπους και ευάλωτο στις ασθένειες.
ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ;
Ο άγιος έφυγε έφηβος από το σπίτι του και το 1527 πήγε στην Ζάκυνθο για να συμπληρώσει τη μόρφωσή του. Αργότερα πήγε στην Ιερουσαλήμ όπου χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Γερμανό με το όνομα Γεράσιμος προς τιμήν του αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτου. Εκεί έμεινε δώδεκα χρόνια υπηρετώντας στο ναό της Αναστάσεως. Περιόδευσε στην Αίγυπτο και τη Συρία για να επιστρέψει το 1559 στην Κεφαλονιά όπου και ίδρυσε το μοναστήρι του.
Ο Άγιος Γεράσιμος πέθανε την 15η Αυγούστου του 1579. Επειδή την ημέρα αυτή γιορτάζεται η κοίμηση της Θεοτόκου, η γιορτή του Άγιου Γεράσιμου είναι ακριβώς την επόμενη μέρα. Ο Άγιος Γεράσιμος γιορτάζεται επίσης και στις 20 Οκτωβρίου, η οποία μέρα αποτελεί και επίσημη αργία στο νησί της Κεφαλονιάς. Το όνομα "Γεράσιμος" είναι από τα πιο κοινά αντρικά ονόματα στο νησί.
Παρατηρήσαμε ότι μέσα από την ευγνωμοσύνη μπορεί να δημιουργηθεί μια πραγματική και δυνατή αγάπη. Το λιοντάρι έμεινε πιστό για πάντα, στον Άγιο Γεράσιμο, μέχρι και το θάνατο του. Η ευγνωμοσύνη που ένιωσε το θηρίο προς το Γέροντα το μεταμόρφωσε σε ένα ήμερο ζώο και η πραγματική αγάπη του Αγίου εξημέρωσε το βασιλιά των ζώων, που χρησιμοποιούσε τη δύναμη του μόνο όταν χρειαζόταν (για να σώσει το γαϊδουράκι). Άρα συμπεραίνουμε ότι η πραγματική αγάπη, η πίστη και η ευγνωμοσύνη εξημερώνουν ακόμα και τα πιο άγρια θηρία. Θηρία στις μέρες μας δυστυχώς δεν είναι μόνο τα ζώα, θηρία γίνονται και οι άνθρωποι μέσα από τις σκληρές και άσχημες πράξεις τους. Ίσως η πραγματική αγάπη <<να εξημερώσει>> ακόμα και τους ανθρώπους - θηρία.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
ΠΟΙΟ ΖΩΟ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΣΩΣΕΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ;
ΕΖΗΣΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΤΟ ΖΩΟ ΑΥΤΟ;
ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΕΒΑΛΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ, ΠΟΙΟ ΖΩΟ ΒΟΗΘΟΥΣΕ;
ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΞΑΦΝΙΚΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΙΜΩΡΗΣΕ Ο ΑΓΙΟΣ ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ;
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ, ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΤΟΤΕ;
ΑΦΟΥ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΤΟ ΓΑΪΔΟΥΡΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΡΑΣΙΜΟ ΤΙ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ;
ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ;